top of page
Zoeken

Natuurlijke bewaarmiddelen, hoe zit dat nu??

Bijgewerkt op: 9 dec. 2018



 

Soms vraag je je af hoe huidverzorgingscrèmes in een potje zo lang goed blijven zelfs als we deze bewaren in een warme badkamer. Dit is door toevoeging van goed werkende bewaarmiddelen! We willen namelijk geen bacteriën, gisten of schimmels in onze producten, dus is dit een noodzakelijk kwaad, of toch niet? Jarenlang zijn er krachtige bewaarmiddelen in cosmetica gebruikt zoals parabenen, methoxyisothiozolinone, chloromethoxyisiothiozolinone…..Na een reeks klachten over allergie en irritatie, zijn sommige bewaarmiddelen ondertussen op de verboden lijst gekomen. Op zoek dus naar alternatieven…


De meeste natuurlijke bewaarstoffen zijn niet geregistreerd als dusdanig door officiële instanties en worden ook niet als echte bewaarstoffen erkend. Vandaar dat ze een andere naam krijgen: anti-microbiële stoffen. De crèmes die deze stoffen bevatten worden dan ‘zelf-bewarend’ genoemd. Wat bijzonder is, is dat deze stofjes niet alleen groei verhinderen van micro-organismen, maar zelfs huidvriendelijke eigenschappen hebben. We kunnen dit illustreren aan de hand van de ‘bewaarstoffen’ die in Enfleur producten gebruikt worden: glyceryl caprylate, vlierextract en phenethyl acohol.

Deze cocktail van bewarende stoffen is nodig omdat ze samen een heel vijandige omgeving creëren voor micro-organismen, elk apart zijn ze niet efficiënt genoeg. Glyceryl caprylate verstoort de membraanstructuur, en verhindert op die manier de microbiële groei. Tegelijk is het effect van glyceryl caprlate op de huid weldadig: vochtinbrengend en vochtregulerend. Vlier extract bevat ‘undecyleenzuur’, dat is een stofje met een krachtige werking tegen schimmels. Tegelijk bevat vlierextract huidbeschermende anti-oxidanten. Phenethylalcohol (een bestanddeel van rozenolie) verstoort ook permeabiliteitsbarrieres van microorganismen. De combinatie van deze drie stofjes zorgt voor een veilige bewaring van Enfleur crèmes.

De ‘keerzijde’ van deze natuurlijke bewaarstoffen is dat je als producent veel meer moeite moet doen om je product veilig te produceren en te houden. Wat dit in de praktijk betekent voor Enfleur? De cocktail van de hierboven beschreven anti-microbiële stofjes moet je zien als een dam tegen microbiële contaminatie: die dam kan breken als je product teveel en te vaak gecontamineerd geraakt bijvoorbeeld bij gebruik van een crème in een open potje en er dagelijks met je vingers in doppen. Wij maken gebruik van airless flesjes: daardoor komt er geen lucht en licht en ook geen vingers in aanraking met het product. Hierdoor kunnen we producten maken met efficiënte en tegelijk zachte en huidvriendelijke bewaarmiddelen. En nog een laatste kanttekening: vele natuurlijke ‘bewaarstoffen’ zijn een pak duurder dan hun synthetische tegenhangers in traditionele cosmetica. Aangezien we cosmetica vele jaren veilig willen bewaren en zeker zijn dat de gezondheid van de huid niet in gevaar komt, mag dit wel wat mag kosten, niet?

255 weergaven0 opmerkingen
bottom of page