top of page
Zoeken

Al gehoord van 'verse' cosmetica?Als je graag mooi voor de dag komt, dan is een mooie huid een belangrijk sleutelbegrip. Daarvoor heb je dan gezonde en veilige cosmetica nodig. Dit is een van de redenen waarom natuurcosmetica in de lift zitten: mensen hebben meer vertrouwen in de puurheid en werkzaamheid. Dit is echter niet altijd terecht: Wat we gewoonlijk niet in vraag stellen is hoe stabiel verzorgingsproducten zijn bij aankoop en hoe vers (of vaker: hou oud) ze zijn.


Ik leg uit waarom dit zo een belangrijke vraag is:

In 2013 kwamen er nieuwe EU-regels voor de etikettering van cosmetica. Een van de nieuwe eisen was dat alle cosmetische producten een zichtbare houdbaarheidsdatum moeten hebben. Maar er was een uitzondering op deze regel: als een product een minimale houdbaarheid van meer dan 30 maanden heeft (wat 2,5 jaar of meer betekent), hoeft er geen vervaldatum vermeld te worden. Met minimale houdbaarheid wordt dan bedoeld: voelt het product nog hetzelfde aan, heeft het nog steeds dezelfde kleur en geur, is er geen contaminatie….. Het is niet verwonderlijk dat alles boven de 30 maanden al snel de industriestandaard werd voor houdbaarheid. Er werd hierbij echter geen rekening gehouden met het effect van tijd op de kwaliteit van cosmetica. Diverse studies tonen aan dat veelgebruikte actieve ingrediënten hun gunstige eigenschappen beginnen te verliezen in slechts een paar maanden. Een ander nadeel van een lange houdbaarheid is het frequent gebruik van huidonvriendelijke bewaarmiddelen en additieven. Die zijn nodig om de formules over een langere periode te behouden en te stabiliseren. Veel cosmeticamerken produceren grote batchen met een lange houdbaarheid van 3, 4 of 5 jaar. Sommige producten zouden zelfs 10 jaar in de winkelschappen liggen!


Voor Enfleur Pure & Natural is de gezondheid van de huid cruciaal: een mooie huid maakt een mooie vrouw/man. De versheid van onze producten is daarom erg belangrijk. Hoe je kan weten hoe oud onze producten zijn? Dat kan door de batchcode na te gaan: in de cijfercode zie je in welk jaar en welke maand een product gemaakt is. Ons streefdoel is je producten te verkopen die slechts enkele maanden oud zijn. Om die versheid te garanderen werken we ook met verkooppartners die kleine hoeveelheden inkopen en doorverkopen, om die versheid ook in hun winkel te garanderen…

149 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page