top of page
Zoeken
marleenmaras

Retinol Serum versie 2.0



Enige jaren geleden werkte ik mee aan een onderzoeksproject om een vaccin te helpen ontwikkelen tegen griep. Griep is een virus dat regelmatig verandert (zoals corona) en dus ontstaan er steeds opnieuw nieuwe varianten. Wat ik toen onthouden heb is dat de ontwikkeling, het testen en op de markt brengen van een geneesmiddel een langdurig en heel kostelijk proces is. Een vaccin valt onder de categorie ‘geneesmiddelen’ en wordt grondig getest op een grote groep testpersonen alvorens ze bij de apotheek verkocht kunnen worden. De ontwikkeling van cosmetica gebeurt op een heel andere manier. Er wordt gewerkt met ingrediënten die niet beschouwd worden als geneesmiddelen. Het testen met personen is geen vereiste. Er is wel een wettelijke verplichting om een veiligheidsrapport te laten maken alvorens een cosmetisch product verkocht mag worden. De persoon die het veiligheidsrapport beoordeelt en goedkeurt (doorgaans een dermatoloog) waakt erover dat de grens tussen geneesmiddel en cosmetisch product duidelijk gerespecteerd wordt. Toch zijn er ingrediënten die op de grens balanceren van geneeskrachtig versus ‘onschuldig’ dermatologisch. Een voorbeeld is retinol. Op dit moment is er discussie over hoeveel retinol er in een cosmetisch product aanwezig mag zijn. Er wordt al een tijdje gesuggereerd dat de EU mogelijks een verplichting zal invoeren om de maximale concentratie af te toppen

op 0,3 %.


We lezen in een rapport van SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) waarom dat is. In dit rapport, getiteld ‘Opinion on vitamin A’ (https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_199.pdf) wordt op pagina 1 melding gemaakt van de reden waarom er best een bovengrens komt op het gebruik van vitamine A (zoals retinol) in huidverzorgingsproducten.

In januari 2012 ontving de Commissie enkele documenten van de Duitse autoriteiten naar aanleiding van een veiligheidsbeoordeling van vitamine A in cosmeticaproducten. Volgens deze lidstaat, moet het gebruik van retinol en aanverwante esters in cosmetica worden beperkt, rekening houdend met het toenemend aantal producten met vitamine A, toenemende concentraties en/of grotere indringing in de huid (bijvoorbeeld door verpakking in liposomen) en het feit dat de bovengrens reeds wordt overschreden bij sommige delen van de bevolking.


Vitamine A is een heel krachtig anti-aging ingrediënt. Dit vitamine maakt het mogelijk om ‘de klok terug te draaien’, iets wat zelden waargenomen wordt met cosmetica ingrediënten. Door jarenlang gebruik is er heel wat bewijs omtrent de verjongende werking. Net omdat het zo krachtig is, is het belangrijk om rekening te houden met de beoordeling door een panel wetenschappers die deel uitmaken van het SCCS (zie wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_Committee_on_Consumer_Safety) .

Vitaminen oefenen namelijk verschillende effecten uit op heel wat functies in ons lichaam (niet alleen de huid, ook op de ogen, op ons immuunsysteem....). Teveel vitamine A kan vergiftigingsreacties uitlokken. Enfleur Pure & Natural kiest ervoor om de door SCCS aanbevolen grens (0,3% voor het gelaat) te respecteren zodat de veiligheid voor onze gezondheid gegarandeert blijft. Het nieuwe retinol serum bevat dus een lagere concentratie retinol, maar wordt wel gecombineerd met bakuchiol (ook natuurlijk vitamine A genoemd) omdat dit stofje de stabiliteit van retinol verlengt en dus de werking langer optimaal houdt.. Dit nieuwe retinol serum is verkrijgbaar vanaf mei 2022. Meer hierover in onze volgende blog….

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page