top of page
Zoeken

Etherische oliën in huidverzorging

Bijgewerkt op: 19 dec. 2023Wanneer we een huidverzorgingsproduct kiezen in de winkel, is het eerste wat we doen: eens ruiken… Is de geur goed, dan is dat een groot pluspunt. Het overgrote deel van huidverzorgende producten is geparfumeerd met een synthetisch parfum of met etherische olie. Die trend is de laatste jaren enigszins aan het veranderen, omdat heel wat dermatologen waarschuwen voor parfum/etherische olie, omdat die de huid ziek kunnen maken. Er is vooral vrees voor ‘sensitisatie’: je huid kan jaren gezond zijn, maar plots reageren met jeuk of irritatie omdat deze gevoelig is geworden aan bepaalde componenten in de parfums. Er is hier heel wat onderzoek lopende om te begrijpen welke stoffen de boosdoeners zijn en hoe dat komt.


Verschillende Enfleur Pure & Natural producten zijn niet geparfumeerd, enkele wel. De gebruikte etherische oliën zijn deze van Ho hout, geranium, lavendel, munt of oranjebloesem. Of er etherische olie en allergenen in een product zitten, kan je checken op de doosjes. Voorbeelden van allergenen zijn linalool, geraniol, limonene, citronellol.

Voor de meeste mensen zijn deze stofjes niet problematisch. Vergelijken we bijvoorbeeld met noten: er zijn mensen die zwaar allergisch zijn aan noten, maar voor de meeste mensen zijn noten heel voedzaam en gezond, zonder problemen van allergie…


Etherische oliën worden aanzien als een mogelijk probleem voor huidverzorging. Zijn er dan ook voordelen aan etherische oliën? Toch wel… Ik noem er enkele op:


Etherische oliën doen je product heerlijk ruiken en voegen een gevoel van wellness en soms van luxe toe. Je zal je producten met meer plezier gebruiken.


Sommige etherische oliën zijn bacteriën dodend, soms ook schimmel dodend. Lavendelolie is bijvoorbeeld een goed hulpmiddel om de voeten zuiver en vrij van microorganismen te houden.


Een andere, minder gekende eigenschap: sommige etherische oliën zijn ‘penetration enhancers’: ze helpen actieve stoffen beter in te dringen in de huid. Normaal gezien vormt de huid een barrière voor indringing van actieve stoffen. Hierdoor is de werking van actieve stoffen niet zo krachtig en zien we weinig effect van sommige huidbehandelingen. Penetration enhancers kunnen die indringing aanzienlijk verbeteren waardoor de behandelingen efficiënter worden. Toch spreekt het vanzelf dat men met sommige producten zoals serums best voorzichtig blijft: Serums bevatten gewoonlijk hoge concentraties actieve stoffen. Als de indringing van die actieve stof veel makkelijker wordt, is er een risico op overdrijving. Een te hoge concentratie kan de huid eerder belasten dan verbeteren.


Etherische oliën zijn fascinerende natuurlijke parfums die je zelf aan verzorgingsproducten kan toevoegen. Een gelaatsmasker op basis van een crème of klei, kan je fantastisch parfumeren, en je kan je klant een bijzondere gepersonaliseerde wellness behandeling aanbieden. Ben je niet zeker over je ‘recept’ rond je zelf samengesteld product en ben je klant bij Enfleur Pure & Natural, dan helpen we graag met advies.


Interesse om verkooppartner te worden? Contacteer ons voor een vrijblijvende kennimaking:


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page