top of page
Zoeken

Enfleur kiest voor 'nieuwe generatie' UV filters. Hier lees je waarom...



In juni 2023 konden we een reportage volgen in het programma Terzake, waarin het ging over het enorm toegenomen gevaar om huidkanker op te doen https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/30/terzake-huidkanker/

Lieve Brochez, professor dermatologie (UZ Gent) en voorzitter van EuroSkin vertelde toen het volgende: Binnen enkele jaren komt er een enorme stijging van het aantal (kanker)gevallen op ons af. De behandelingen zijn er de afgelopen jaren op vooruitgegaan, waardoor de genezingskans is gestegen, maar ons gezondheidssysteem is niet voorbereid op een golf aan kankerpatiënten."


Hieruit blijkt nog maar eens hoe hoog de nood is aan dagelijkse, betrouwbare bescherming tegen UV straling, liefst het ganse jaar door. Het is overduidelijk dat zonbeschermende crèmes een must zijn om je huid mooi en gezond te houden;


De uitdaging waar de cosmetische industrie voor staat, is geschikte UV filters te vinden die voldoen aan een hele rits criteria zodat zonneproducten enkel oplossingen bieden en geen nieuwe problemen veroorzaken. De ideale UV filter is: stabiel – milieuvriendelijk – niet hormoon verstorend – niet neurotoxisch – veroorzaakt geen allergische reacties – veroorzaakt geen irritaties – veroorzaakt geen schadelijke vrije radicalen - dringt niet door tot in de bloedbaan – beschermt breed tegen UV-A1/UV-A2 en UV-B.


Een belangrijk criterium bij onze keuze van UV filters is dus hun toxicologisch profiel en ook hun eco vriendelijkheid. Verschillende ‘oude generatie’ UV filters  (zoals bijvoorbeeld octynoxate, oxybenzone, octocrylene, benzophenone-3) zijn verbannen of drastisch beperkt omwille van de schade die ze kunnen veroorzaken aan onze gezondheid en ook aan het marien leven in onze oceanen.


Sinds enkele jaren zijn er UV filters van een ‘nieuwe generatie’ die volgens de leveranciers veilig en onschadelijk zijn: Filters met de naam tinosorb S en M, uvinul T150, uvinul A plus, Mexoryl….. Een google zoektocht naar wetenschappelijke data toont ons dat deze nieuwe filters inderdaad veiliger en effectiever blijken. Een studie door een onderzoeksgroep in Italie viel op: dit onderzoeksteam gebruikte larven van zee-egels, die blootgesteld werden aan producten met een combinatie van tinosorb S en M, uvinul T150 en uvinul A plus, in concentraties zoals we die vinden in zeewater tijdens het massatoerisme seizoen. Misvormingen van de larven zouden aantonen of er een probleem kon zijn met een combinatie van deze UV filters. De verrassende conclusie was dat de UV filters geen misvormingen veroorzaken, zolang ze maar deel uitmaken van crèmes op basis van biodegradeerbare, natuurlijke ingrediënten.  De studie is te vinden via deze link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749122014269


Er zijn meerdere van dergelijke studies, sommige afgerond en sommige nog lopende, en vaak uitgevoerd in de zuidelijke landen van Europa. De conclusies van deze onderzoeken wijzen allemaal in dezelfde richting…


Onderzoek naar nog betere oplossingen voor UV bescherming stopt nooit. De nieuwste trends in ontwikkeling van ‘de betere’ zonproducten is de toevoeging van SPF boosters en antioxidanten die de werking van UV filters aanzienlijk versterken…. In een volgende blog meer hierover….

71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page