top of page
ectoin.png

Ectoin

 

Zoutmeren en woestijnen zijn de meest vijandige omgevingen op aarde. Het is verbazingwekkend dat onder deze extreme klimatologische omstandigheden al miljoenen jaren leven mogelijk is. Zeer aangepaste bacteriën, zogenaamde extremofiele micro-organismen, trotseren droogte en extreme temperatuurschommelingen en slagen erin te overleven. Dankzij de speciale molecule ectoin zijn deze microben bestand tegen de extreme schadelijke invloeden van buitenaf. Ectoin wordt daarom ‘de natuurlijke stress molecule’ genoemd.

Ectoin is in 1985 ontdekt en blijkt ook voor de mens van groot nut te zijn.

Voor cosmetica doeleinden is gebruik gemaakt van een fermentatieproces in een bioreactor, door het kweken van een specifieke, niet-GMO-stam (niet-genetisch gemodificeerd organisme) van de zoutminnende bacterie Halomonas elongata. Uit deze bacterie wordt zuiver, actief ectoin gewonnen.

Ectoin® is een kleine molecule met kosmotrope eigenschappen: Cosmotropen dragen bij aan de stabiliteit en structuur van water-water-interacties. Ze zorgen ervoor dat watermoleculen op een gunstige manier op elkaar inwerken, wat ook intermoleculaire interacties in biomoleculen zoals eiwitten stabiliseert. Ectoin zal zichzelf maar ook naburige eiwitten of celmembranen omringen met een waterlaag. Deze structuur wordt "Ectoin Hydro Complex" genoemd.

Door de vorming van deze gestructureerde waterlagen is Ectoin in staat celmembranen en lipiden te stabiliseren en hun vloeibaarheid te ondersteunen. Dankzij deze eigenschap kan Ectoin menselijk epitheel beschermen tegen allergenen of andere schadelijke stoffen.

Ectoin biedt meerdere voordelen: het beschermt tegen schadelijke effecten van allergenen, fijnstof, temperatuurschommelingen of uitdroging door bescherming van de barrièrewerking van de huid. Ectoin beschermt ook tegen de schadelijke effecten van de zon. Het werkt niet alleen preventief maar ook regeneratief.


.

bottom of page